
DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ
Diş taşı nedir?
Diş taşı, kalkulus, yani tartar, tükürüğünüzdeki minerallerin ve plakların bir ürünüdür. Diş taşı, diş eti iltihabı (gingivit) ve periodontit gibi diş eti hastalıklarının başlıca nedenidir. Diş taşı, özellikle diş eti çizgisinin altında oluştuğunda en büyük sorunu yaratır.
Diş taşı temizliği nedir?
Düzenli diş kontrollerinin bir bölümü dişlerinizin ve taşların temizlenmesini içerir. Bu temizleme işlemi, özellikle diş eti çizgisinin altındaki taşlar için kretuar ve küret adı verilen aletlerle diş yüzeyindeki diş taşını kazıyarak yapılır, diğer bir yöntem ise, taşları temizlemeye yardımcı olan bir titreşim aleti kullanmaktır.
Düzenli diş taşı temizliği yaptırmalı mıyım?
Rutin kontroller sırasında diş taşı varlığı tespit edildiğinde ya da hasta diş taşlarını fark ettiğinde diş taşı temizliği yapılması gerekmektedir. Temizlenmeyen diş taşları, dişeti oluğunda birikerek diş çevresindeki kemikte harabiyete yol açmakta ve bazen bu durum dişlerin çekilmesiyle sonuçlanmaktadır.
Diş taşı temizliği dişe zarar verir mi?
Doğru şekilde yapılan diş taşı temizliğinin her zaman dişe faydası vardır.
Diş taşı temizliğinden sonra hassasiyetim olur mu?
Diş taşlarının temizlenmesiyle bazen dentin yüzeyi açığa çıkmakta ve bu durum da diş taşı temizliğinden sonra birkaç gün devam eden sıcak-soğuk hassasiyetiyle sonuçlanmaktadır. Fakat dentin tübülleri zamanla tıkanır ve hassasiyet sona erer.
Diş taşı temizliğinden sonra dişlerim beyazlar mı, dişlerimdeki lekeler geçer mi?
Diş taşı temizliği sonrasında yapılan polisaj işlemi dişlerde oluşan çay, kahve, sigara lekelerinin geçmesini sağlar. Böylece dişler daha beyaz görünür, fakat diş rengini beyazlatmak için diş taşı temizliği çoğu zaman yetersiz kalmakta ve ilave diş beyazlatma tekniklerine ihtiyaç olmaktadır.